ESPAÑA ... [Deel-III: Rioja]

Hoi met Paul hier :)

Het is reeds even geleden dat ik met mijn digitale pen in de aanslag iets op papier zette.

Inmiddels is er, zoals je waarschijnlijk al weet, VEEL gebeurd maar daar kom ik aan het einde van deze mail even op terug. In dit schrijven ga ik verder met mijn verhaal.

Een tijdje terug vertelde ik jou over mijn leerperiode in Bordeaux, waar mijn eerste leermeester Jean Bustarret mij de stiel aanleerde. Heb je deze post gemist of wil je hem herlezen dan kan dat hier.


Alsook vertelde ik jou over de Côtes du Rhône waar mijn hart bleef steken en waar ik leerde kennismaken met de filosofie van de kleinere wijnboer. Dit tweede schrijfsel kan je via deze link terugvinden.

De filosofie van de kleinere wijnboer


Na diverse jaren in Frankrijk alle facetten van de oenologie opgedaan te hebben begon ik aan het thuisfront deze kennis zelf door te geven.

Nu in het begin waren het enkel Franse wijnen wat de klok sloeg, maar niet veel later kwamen de Spaanse, Italiaanse en andere wijnlanden in opmars.

Ook met betrekking tot deze nieuwe wijnlanden ging ik op zoek naar de kleinere wijnboeren.

Sta mij toe te herhalen wat je jou zoal mag inbeelden als ik hier spreek over kleinere wijnboeren.

De man zit op het veld, mam doet de was en de plas en als de kinderen geen school hebben dan werken ze mee.

Deze kleine wijnboeren hebben de middelen vaak geërfd van vader op zoon.

Ze bezitten gemiddeld zo'n 6ha. en het is keihard zwoegen om de wijngaard optimaal te kunnen verzorgen om zo een rijpe en gezonde druif te bekomen.Regen, wind of kou ... het is werken geblazen!

Dit komt vooral tot uiting bij de kleinere wijnboeren die niet, zoals de geavanceerde bedrijven, alle middelen voor handen hebben.

Het zijn vaak grof gebouwde mensen waarbij je duidelijk kan zien dat ze hard met de handen werken. En het zalige hieraan is dat je dit proeft in de wijn!!!!!

Het zijn dit soort wijnboeren waarnaar ik als wijnhandelaar naar op zoek ga.

 

Op naar Spanje


Met betrekking tot de Spaanse, Italiaanse en andere wijnlanden is het niet anders dan met de Franse.

Ik zoek kleine authentieke wijnboeren, met topklasse wijnen, die ik mee naar huis neem om aan mijn klanten voor te stellen. Hoe kleiner een huis hoe beter de kans op exclusiviteit. Het enige verschil zit hem erin dat ik deze afstanden niet meer doe met de wagen, maar eerder met het vliegtuig ;)

Al redelijk snel kwam ik in Rioja in aanraking met Sarah Martinez-Lagos, een jonge dame die een hele resem kleine familiale wijnhuizen onder haar hoede heeft.

Ze werkt uitsluitend met kleinere wijnboeren, lage producties en wijnen van hoge kwaliteit!

Inmiddels maakt Sarah reeds enkele jaren, naast het vertegenwoordigen van andere wijnhuizen, ook haar eigen wijnen die onder de naam gaan van Sarah Selections.

Een van haar wijnen, de Latido de Sara - Sarah Selection Garnacha Blanca 2017, werd zonet nog door James Suckling van het prestigieuze Wine Spectator magazine gequoteerd met 90 punten op 100!

Deze wijn is een echt toppertje die zeker de moeite waard is om eens te proeven!

Het was Sarah die mij in contact bracht met Carlos Fernandez Gomez eigenaar van het kleine familiale wijnhuis Tierra Agricola Labastida. En ik moet zeggen het klikte meteen tussen Carlos en mij.

 

Bodegas Tierra Agricola Labastida

Rondom het gehucht Labastida kan je alle wijngaarden, zo'n 30 hectare, van de familie Fernandez Gomez terugvinden.

Het wijnbedrijf ligt in de oude Joodse wijk van het plaatsje Labastida en bezit kelders die ruim 500 jaar oud zijn! In deze kelders, een netwerk van zeer oude uitgehakte gangen, rijpen alle wijnen in eiken vaten onder de beste omstandigheden.

Na diverse bezoeken, en menig proeven LOL, werd mij de mogelijkheid geboden om samen te werken met Tierra Agricola Labastida om een eigen wijn met een geheel eigen visie te maken.

Het was Carlos die mij de mogelijkheid gaf om geheel zelf de 11-jarige wijngaard met de naam “El Tejera” te beheren.

De “El Tejera” wijngaard

De “El Tejera” is 6ha groot en is opgedeeld in een stuk van 4ha met als terroir zand en klei en veel ijzerhoudende mineraliteit.

De aanplant is 4500 stokken per ha. en heeft een dubbele guyot als snoeiwijze. Het andere stuk is 2ha en heeft +/-30 jaar oude wijnstokken. De aanplant is 400 stokken per ha. en heeft een simple guyot als snoeiwijze.

In het noorden wordt de wijngaard beschermt door de Sierra de Cantabria met zijn hoge toppen van +/- 1400m. (de Palomares en Cruz del Castillo bergen).

Ook met betrekking tot de vinificatie, die bepalend is voor het karakter van de wijn, gaf Carlos mij de vrije hand. Ik was zo trots als een communicantje! Een jongensdroom die werkelijkheid werd.

"El Primavera" Blend Paul Van Dinter 2015

Mijn eerste kindje de Rioja Alavesa "El Primavera" Blend Paul Van Dinter 2015 is inmiddels een feit, en is reeds toe aan zijn tweede jaargang.

Nu het stopt hier niet hoor want er is namelijk nog veel meer onderweg!

Gelijk ik al vermelde is er tijdens de laatste zes maanden VEEL gebeurd. Wijnhandel Van Dinter werd, samen met Armando’s Vineyard, mee opgenomen in het coöperatief Grapes house of wines.

De potentie die deze samenwerking met zich meebrengt is van onschatbare waarde! Ik voorzie je van meer details in mijn volgende schrijven.

Dank je voor jouw aandacht.
Paul von Grapes.