In mijn vorig schrijven verteld ik jou hoe het allemaal van start ging ten huize Van Dinter. Vandaag ga ik je een vertelling geven van mijn wijnstudies te Frankrijk.

In de jaren 80, meer specifiek '85-'86-'87, reisde ik erg veel doorheen Frankrijk.

Deels kwam dat doordat ik in de supermarkten alwaar ik gewerkt heb als verantwoordelijke werd aangeduid om de wijnrayon en de wijnaankoop te regelen.

Toen in die tijd was het nog Frankrijk wat het grootste deel uitmaakte van een wijnassortiment. Van Spaanse, Italiaanse of andere wijnlanden was toen nog geen sprake.

Zoals ik reeds vertelde verbleef ik in die jaren erg veel in Frankrijk, in eerste instantie was dat Bordeaux waar ik spoedig een vast verblijfsplekje had.

Ik nam destijds de trein naar Bordeaux, een hele onderneming als je in Hasselt opstapte LOL, om aldaar aan te komen en liftend mijn trip verder te zetten.

Het liften gebruikte ik om met de mensen in Bordeaux, want je mocht er toen vanuit gaan dat iedereen die daar woonde wel iets met wijn te maken had, in contact te komen.

Hier pluk ik nu nog steeds de vruchten van!

De Franse taal was ik maar half meester en het was dus met Engels en handen en voeten uitleggen wat ik wilde. Een geweldige tijd als ik hier op terugblik.

Mijn kamer had ik in Hotel du Gare in Libourne, een donker café met super vriendelijke mensen.

Kostprijs toen 20 FFr per dag, geweldig hé !!!!

We zijn er nog een keertje met de Maaslandse wijnvrienden terug heengegaan, een onvergetelijk moment toen ook.

Snel kwam ik met mijn eerste wijnboer Jean Bustarret in contact.

Die man was als een vader/leermeester voor mij aangaande alles wat met wijn te maken had.

Hij heeft mij heel veel laten zien, uitgelegd en vooral met de handen uit de mouwen laten doen!

Dus oogst, snoeien, groene oogst, wieden, effenaf alles wat er nodig is in de wijngaard passeerde de revue op een duidelijke verstaanbare manier.

Hij moest het mij wel meermaals opnieuw vertellen hihihihhi.

Het is ook Jean Bustarret die mij voorstelde aan vele prominente personen in de wijnbranche!

Paul Pontallier, directeur Château Margaux, Olivier Bernard, eigenaar Domaine de Chevalier en nog vele vele andere. Te veel om hier op te noemen.

Ik kreeg dan ook een perfecte les in het maken van wijn, enerzijds op kleinschalige manier door Jean Bustarret en op top kwalitatief niveau van de grote der aarden.

Ik ben letterlijk in Château Margaux kunnen gaan tot bij het vinificatieproces! Daar kom je normaal als buitenstaander nooit bij.

Het was Jean Bustarret die het toen voor mij regelde om een leersessie (in het Engels) bij te wonen aan de wijnuniversiteit van Blanquefort. Blanquefort was op dat moment de hoogste universiteit die de oenologie voerde!

Zo kwam het dat ik destijds 2x per maand naar Bordeaux reisde om dit te volgen.

De gastlesgever was toen in die tijd de hoog aangeschreven Steven Spurrier. Achteraf en nu nog namen die spreken tot de verbeelding. Echt super was dat!

Inmiddels aan het thuisfront was ik al volop proeverijen aan het geven en zo stilaan een assortiment aan het uitbouwen.

De eerste wijnen, en vele wijnliefhebbers kunnen zich dit misschien nog herinneren, waren Chateau des Raigneaux, Château Bellevue, Clos Roberie stuk voor stuk mastodonten van wijnen en toen voor 79 Bfr en 99Bfr.

Na mijn omzwervingen in Bordeaux begon ik natuurlijk ook verder te kijken naar wat Frankrijk nog meer te bieden had, iets wat ik jou uit de doeken doe in mijn volgend schrijven ;)

Met nostalgische groeten,
Paul